Betaal ik te veel huur? Huurteam Centraal helpt uw huur te verlagen
/
/
Betaal ik te veel huur? Huurteam Centraal helpt uw huur te verlagen

Betaal ik te veel huur? Huurteam Centraal helpt uw huur te verlagen

Niemand wil te veel huur betalen. Veel huurders vragen zich af: Betaal ik te veel huur? Het komt namelijk regelmatig voor dat huurders te veel huur betalen. Dat dit toch soms gebeurt, komt met name door de krapte op de huizenmarkt. Er is meer vraag dan aanbod en dit resulteert in hogere huurprijzen. Veel huurders zijn in de veronderstelling dat de woningmarkt een vrije markt is waarin verhuurders de vrije hand hebben in het bepalen van de huurprijs. Deze misvatting maakt dat veel huurder teveel huur betalen.

Puntentelling

Het is namelijk de puntentelling ofwel het WWS (Woning Waardering Stelsel) systeem dat de maximale huurprijs bepaalt. Dit puntensysteem is een online tool waarbij u uit kunt rekenen wat uw woning waard is. Blijkt uit de puntentelling dat u teveel geld betaalt voor uw woning, dan mag u, mogelijk, uw huurprijs wettelijk laten verlagen.

Voorwaarden huurverlaging

Om hiervoor in aanmerking te komen is het van belang dat u aan de wettelijke voorwaarden voldoet om een lagere huurprijs te kunnen bedingen. De belangrijkste voorwaarde is dat de maximale huurprijs ónder de liberalisatiegrens moet vallen, uitgaande van de liberalisatiegrens van het jaartal waarin u uw huurcontract heeft afgesloten, ook wel het aanvangsjaar van uw huurcontract genoemd.

Is dit het geval? Dan bent u een stap dichter bij het verlagen van uw huurprijs. Als u aan bovengenoemde voorwaarde voldoet dan is er nog één andere voorwaarde waar u aan dient te voldoen om in aanmerking te komen voor een permanente huurverlaging.

Het huurcontract dat u bent aangegaan kent twee soorten:

– Huurcontract voor onbepaalde tijd

– Huurcontract voor bepaalde tijd (tijdelijk huurcontract)

Huurcontract voor onbepaalde tijd

Indien u een huurcontract voor onbepaalde tijd heeft kunt u uitsluitend recht hebben op een eventuele huurverlaging op grond van het puntensysteem indien u binnen 6 maanden na aanvang van het huurcontract de toetsingsprocedure start. Bent u een dag later? Dan kunt u deze niet meer aanvragen.

Huurcontract voor bepaalde tijd

Indien u een huurcontract voor bepaalde tijd heeft afgesloten dan mag u tot 6 maanden nadat uw tijdelijk huurcontract is afgelopen een toetsingsprocedure starten, zelfs als u al verhuisd bent. U dient dan wel foto’s en zoveel mogelijk informatie van het appartement of kamer aan te leveren.

Betaal ik te veel huur?

Komt u in aanmerking voor deze procedure dan kunt u om een huurverlaging vragen. Uw verhuurder zal hier uiteraard niet blij mee zijn en het is verstandig om advies in te winnen om te zien of u huurbescherming heeft.

Wat doet een Huurteam?

Een huurteam helpt huurders bij geschillen met de verhuurder. Een huurteam is op de hoogte van alle wet- en regelgeving omtrent het huurrecht en komt op voor de belangen van een huurder. Zo kunt u als huurder verschillende procedures tegen de verhuurder starten als de verhuurder het geschil niet uit zichzelf wilt oplossen. U kunt dan middels een Huurcommissie procedure een beoordeling laten uitvoeren en een bindende uitspraak krijgen zodat de verhuurder uw geschil met u oplost.

Waar is het Huurteam actief?

Huurteam Nederland is er voor alle huurders in Nederland. We zien een grote toename in geschillen in de steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen. Ook in kleinere steden zoals Arnhem, Nijmegen, Enschede, Breda, Eindhoven en Haarlem komen veel geschillen voor. Het maakt niet uit in welke gemeente u woont. U kunt altijd bij Huurteam Nederland terecht voor hulp.

Procedure starten

Huurteam Nederland begeleidt huurders bij een procedure voor huurverlaging als zij teveel huur betalen volgens het puntensysteem. Huurteam Nederland helpt huurders in diverse situaties: zoals bijvoorbeeld bij onenigheid over servicekosten, bij gebreken aan de woning en bij conflicten over de huurprijs.

Bezoek huurteamcentraal.nl voor meer informatie.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.